
Heel internet staat er vol mee, maar even een paar artikelen ter info.
Artikel 1:
Vrijstelling wegenbelasting oldtimers ten einde
29 oktober 2012 - 17:15
Vorige week leek het er nog op dat de discussie over vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers niet opnieuw zou worden opgerakeld. Met het gepresenteerde regeerakkoord blijkt het tegendeel waar: de vrijstelling wordt opgeheven!
Met de woorden 'De vrijstelling in de motorrijtuigenbelasting voor oldtimers wordt vanuit milieu- overwegingen afgeschaft.' windt Rutte II er geen doekjes om de bezuinigingen. De maatregel is een strop voor bezitters van oldtimers (met name de diesels die juist in ons land aan populariteit hebben gewonnen) maar ook de autobedrijven die in deze auto's handelen. Hoe de regeling precies wordt ingevoerd zal de tijd leren.
http://www.autovandaag.nl/vrijstelling- ... inde/8860/
Artikel 2:
Vrijstelling oldtimers staat op de tocht
30 augustus 2012 - Heeft u een oldtimer in bezit dan heeft u op dit moment recht op een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting (MRB). Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt echter dat veel partijen er de voorkeur aan geven om deze vrijstelling af te schaffen. Een oldtimer gaat u dus meer geld kosten. Dit moet de schatkist zo’n € 200 miljoen opleveren dat op een andere manier besteed kan worden.
Er geldt een vrijstelling voor de MRB als u een auto in bezit heeft die dertig jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen. In de verkiezingsprogramma’s van PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP is als maatregel opgenomen om deze vrijstelling af te schaffen. Het CDA gaat iets minder ver en wil de vrijstelling alleen laten vervallen voor auto’s met een bouwjaar vanaf 1960. De opbrengst kan dan gebruikt worden voor een eventuele lastenverlichting en een verbetering van het begrotingssaldo.
Oud voorstel
Het is niet de eerste keer dat de vrijstelling voor de oldtimers ter discussie staat. Vorig jaar lag er nog een voorstel om de vrijstelling niet meer mogelijk te maken voor nieuwe voertuigen. Uiteindelijk is toen toch besloten om dit voorstel niet uit te voeren. Het begrip oldtimer is echter wel gewijzigd. Sinds 1 januari 2012 moet een auto tenminste dertig jaar oud zijn in plaats van 25 jaar bij de oude regeling. Er geldt nog wel een overgangsregeling als uw auto voor het eerst in gebruik is genomen van 1987 tot en met 1990.
De oldtimerregeling staat dus toch weer op de agenda bij een groot aantal politieke partijen. Het hangt nog even af van de uitslag van de verkiezingen en het nieuwe kabinet of er ook daadwerkelijk iets gaat veranderen.
http://www.rendement.nl/fiscaal/nieuws/ ... tocht.html
Artikel 3:
Slecht nieuws voor oltimerbezitters: de vrijstelling van wegenbelasting voor klassiekers komt te vervallen. Of dit ook voor bestaande gevallen geldt is nog niet duidelijk, maar het veelbesproken onderwerp staat helaas weer op de agenda.
Na het gerommel van de afgelopen jaren rondom eventuele afschaffing van de vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers, staat het onderwerp opnieuw op de agenda. Een nieuwe regering betekent nieuwe ‘kansen’ voor de overheid om deze regeling te schrappen.
Helaas is er nog weinig bekend, behalve dan dat deze besparing wordt opgevoerd als ‘milieumaatregel’. De invoering zal waarschijnlijk plaatsvinden in 2014 dus volgend jaar worden de details uitgewerkt. Dan pas weten we of de maatregel ook voor alle bestaande gevallen zal gelden.
Indirecte aanleiding voor de afschaffing is het feit dat oldtimers steeds vaker worden ingezet als ‘eerste auto’. De aanvoer van deze auto’s komt uit Duitsland, waar met name oude dieselmodellen massaal van de hand worden gedaan omdat ze in veel Duitse steden niet meer welkom zijn. We zullen de ontwikkelingen nauwgezet volgen.
http://www.autokopen.nl/autonieuws/2012 ... rs-vervalt
Artikel 4:
Verontwaardiging over opheffen MRB-vrijstelling oldtimers
Het regeerakkoord is duidelijk: de wegenbelastingvrijstelling voor oldtimers wordt opgeheven. De reacties op die maatregel zijn nóg duidelijker. Bovag spreekt van ‘een brug te ver’, klassiekerorganisatie KNAC noemt de maatregel ‘onevenredig zwaar’ en de ANWB vindt het ‘zeer onterecht’.
Nu in het regeerakkoord is opgenomen dat de vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers wordt opgeheven kan de ‘strijd om de klassieker’ opnieuw beginnen. Bovag, KNAC en de ANWB hebben in felle bewoordingen uitgehaald naar de overheid en stellen alternatieve plannen voor.
Bovag zegt dat deze maatregel bezitters van klassieke auto’s ‘onevenredig hard treft’. “Dit brengt het mobiele culturele erfgoed in gevaar”, aldus de brancheorganisatie in een persbericht. Bovag onderkent wel het probleem dat er steeds meer (vervuilende) oldtimers worden ingezet voor dagelijks gebruik en pleit daarom voor een systeem met een maximaal aantal gebruiksdagen voor een klassieke auto.
De ANWB komt met een soortgelijk plan, de bond ziet het liefst dat er een kilometerprijs wordt ingevoerd voor oldtimers. Zo wordt het voor ‘veelrijders’ minder interessant om klassiekers voor dagelijks gebruik in te zetten. Ook het opschuiven van de leeftijdsgrens is voor de bond een optie. Het volledig afschaffen van de vrijstellingregeling niet, de ANWB noemt het plan ‘zeer onterecht’.
De grootste klassiekerclub van Nederland, KNAC, is ‘verontwaardigd en bezorgd’ over het voornemen van de overheid om de MRB-vrijstelling af te schaffen. De club noemt de overheid in deze zelfs ‘onbetrouwbaar’ en is een petitie gestart om de regering te bewegen tot andere gedachten.
http://www.autokopen.nl/autonieuws/2012 ... -oldtimers