Zal ik mijn motokeuringservaringen er even bij zetten? Sinds 1 mei is het allemaal een heel stuk gemakkelijker geworden. Wat je voor een motokeuring nodig hebt als je geen papieren hebt, maar je brommer wel NL is, of als je brommer niet NL is, maar wel papieren heeft:
- bouwjaar aantoonbaar (bijvoorbeeld met foldermateriaal van deze site)
- Aankoopverklaring door verkoper ondertekend en met NAW gegevens ( heb wel een voorbeeld voor liefhebbers)
- NL keur op banden
- NL keur op koplamplens
- NL keur op achterlichtreflector
- Werkende toeter
- nergens speling op
- geborgde assen (voor- achter- en acherbrugas met name), mag met zelfborgende moer of splitpennen
- een voldoende opgevoerd brommertje. In mijn geval moest ik boven de 55 uitkomen.
- pijp die er normaal uitziet en niet teveel herrie maakt
- een linkerspiegel vanaf bouwjaar 26 november 1975
- een rechterspiegel vanaf 16 juni 2003
- knippers vanaf bouwjaar 1997
Neem een manual mee. Hoe meer gegevens, hoe beter. Het scheelt vaak meten en wegen of vermogen schatten. Of andere discussies.
Een dikker blokje mag. Neem wel gegevens ervan mee en iets dat er op wijst dat er zwaardere blokjes gebruikt zijn in combo met onze framepjes en remmetjes. Dan kun je er tot 100cc onderhangen, en dat wordt ook nog op je kenteken vermeld. Als je aannemelijk maakt met folders, internet info of officiele documenten dat wat jij wil ook werkelijk kan, heb je maar heel weinig discussie met een keurmeester. Soms zit er wat verschil in benadering. Je mag zelf weten of je met een kenteken weer naar huis wil, of dat je je gelijk perse wil halen.
Mijn ervaring met keurmeesters is positief. Het zijn techneuten en voertuigliefhebbers. Ze moeten zich aan regels houden, maar laten je het liefst naar huis gaan met een kenteken en zijn bijna altijd bereis om al je vragen te beantwoorden of uit te leggen waar ze mee bezig zijn. Je brommer moet gewoon in orde zijn. Mooi hoeft niet, kijk maar daar de plaatjes. Aankomen met een baggervet ding dat lekt, niet start en niet remt, is gewoon stom en zonde van zowel jouw tijd als vande RDW. Zorg gewoon dat alles werkt. Dat moet ook als je er de weg mee op wil.
Na de keuring moet je omdat hij voor het eerst op motokenteken staat nog langs de douane die naast het RDW loket zit. Daar vul je van alles in en betaal je 0,- BPM omdat we op een klassiekertje gaan rijden.
Het schijnt dat als je een buitenlandse brommer zonder papieren hebt, maar het bouwjaar wel kunt aantonen, dat kentekenen ook geen probleem meer is. Daar heb ik echter zelf nog geen ervaring mee.
Hier nog een paar plaatjes van de keuring van de 378 en tegelijk een C70 met V5 (Engels kenteken):
Wie goed kijkt ziet dat ik de 378 helemaal als brommer heb aangeboden met trappers, een 50cc 378 blokje (50cc FS1 cilinder en 16mm) en ori vorkje. Heb ik gewoon voor de zekerheid gedaan, maar was dus niet nodig, weet ik nu. De keurmeester zette de 378 op de rollenbank waar deze er met koude motor een krappe 66km uit perste. Toen hij moeilijk keek en zei dat dat echt te snel was, heb ik hem er even aan herinnerd dat hij met een motor-keuring bezig was en dat ie echt nog een heel stuk sneller ging worden. Ik hoop dat ie later nog een paar keer op de rollenbank mag. En ik daarna m'n papieren moet laten zien. Eigenlijk zou ie dan 130 moeten lopen ofzo en dat ding laten doorbranden.
Testrit gewoon door de hal.
De C had VIN herinslag nodig. Het framenummer was dusdanig beschadigd dat ze daar toch even heel goed naar hebben gekeken. Uiteindelijk is achter het linker zijkapje een nieuw nummer ingeslagen en het restant van het oude nummer doorgehaald. Alsof er een specht in je frame hamert. Dat rood/groene ding is het inslagapparaat. Omdat de C70 al een motor was en papieren had, is alleen gekeken of het licht het deed en reed de keurmeester er een rondje mee.
Het restant van het oude nummer is cijfer voor cijfer doorgehaald.
En weer thuis met 2 motorfietsjes.
Geen FS1 maar wel een brommer naar moto verhaal met Belgische papieren:
De chaly ging meteen op de rollenbank.
Ondanks het vvv wist het verder ori 50cc chalyblokje er niet meer uit te persen en dat was volgens de beredeneringen van de keurmeester nog steeds 4 km te weining. Verder werd niet op E-keuren gelet, maar wel werd het lichtbeeld op dimlicht getest. De toeter werd met rust gelaten en gevraagd werd of de remmen werkten. Ik moest wel even laten zien dat het remlicht werkte.
Terug naar huis, een C70 blokje eronder met 17 voortandwiel en toen werd er een royale 59km/u op de bank geboekt (met mini vlindercarbje en ori chalypijp) wat voldoende was. Op de papieren komt nu een cilinderinhoud van 70cc te staan. Ook prima. Alom verbijstering dat dit geval een motorkenteken ging krijgen. Toen ik voor de BPM afdracht (ad 0,-) bij de douane kwam waren ze er nog steeds niet overheen en wilden ze nogmaals weten hoe ik het zelf zag op de snelweg met zulke kleine wieltjes. Ik heb ze maar in het ongewisse gelaten.
Voor de RDW waren de gegevens van een C70 blokje uit de manual voldoende om dit blokje op papier onder deze brommer te mogen hangen.
Kijk eerst even in de FAQ.