Algemeen
Het Yamaha concern vindt zijn oorsprong in 1887, toen Torakusu Yamaha (1851-1916) begon met het bouwen van "reed organ" instrumenten. In 1897 richtte Yamaha met enkele anderen de Nippon Gakki Co., Ltd (Japanse muziekinstrumenten onderneming) op. Vanaf 1900 bouwden ze ook piano's. In 1922 begonnen ze met de productie van grammofoons, in 1932 met pijporgels en in 1942 met het bouwen van gitaren.

Specialistische kennis van productiemethoden, kunststoffen en metaallegeringen wordt gebruikt om het productassortiment steeds verder uit te breiden. Het productscala wordt in de 1961-1966 uitgebreid met bogen voor hetboogschieten, ski's, blaasinstrumenten, trommels en gitaren.

Zo omstreeks 1970 begint Yamaha Hifi apparatuur en halfgeleiderchips te produceren. Luidsprekers, synthesizers, audio-mixers, tennis rackets, meubels, keyboards, golf clubs, en zelfs een elektrische viool. In 1987 wordt de naam officieel gewijzigd in "Yamaha Corporation".

Yamaha Motor
De eersten werden geproduceerd vanaf 1954 en dit waren 48cc en 125cc tweetakten, in feite kopie├źn van de DKW RT 125. Dit werd de Yamaha YA1 Red Dragonfly (in dat eerste jaar werden er 125 van gemaakt). Toen werd op 1 juli 1955 werd de Yamaha Motor Co. Ltd opgericht. Yamaha Motor Company werd een zelfstandig bedrijf, waarvan de aandelen wel gedeeltelijk in handen waren van het Yamaha concern.

Er werd een nieuwe fabriek in Iwata gebouwd. De tweetakten werden in sneltreinvaart doorontwikkeld: In 1961 had men racemachines met roterende inlaten, in 1964 kwamen er membraaninlaten en automatische smering (autolube). Met wat zwaardere typen werden grote successen in de wegrace geboekt en vanaf de XS 650 tweecilinder in 1969 kwamen er ook viertakten.

Tegenwoordig hoort Yamaha tot de grootste merken, met machines in alle klassen en categorie├źn, ook op sportgebied. Het merk is toonaangevend op het gebied van viertakt enduro- offroad- en allroadmachines.

 
Yamaha Motor Corporation produceert (of produceerde) behalve motorfietsen ook buitenboordmotoren, waterscooters, motorbootjes, quads en sneeuwmobielen, en golfwagentjes. Yamaha heeft ook motoren voor auto's van andere merken gemaakt, onder andere V8-motoren voor de Ford Taurus SHO en Volvo XC90.
In 2001 verkocht Yamaha Corporation zijn laatste aandelen in Yamaha Motor Corporation aan Toyota.